Be my guest,..add yourself at my Guestbook!

Isnin, 21 Mac 2011

memori di laluan spg pulai-cameron highland mac 2011

sekadar gambar hiasan

alhamdulillah..kami selamat!!
itu yg aku sebut2 dr semalam, bila mengingatkan apa yg berlaku pada kami berdua..
aku dan suami bertolak ke Cameron Highland agak lewat, sepatutnya kami gerak waktu pagi yang indah, tapi jam menunjukkan pukul 9am kami masih dirumah..

Pagi tu hubby kata dia nk bengkel dulu, settle alignment kete dan sebagainya..sbb ni je masa yg dia ada sbb pasni dia sibuk kije blk..aku pun ok je la walaupun muncung dan agak panjang..
so dalam pulul 12 lebih baru kitaorg gerak ke cameron..hujan....hujan..dan hujan sepanjang jalan..

kami naik ke cameron ikut simpang pulai sbb tk berani panjat ikut Tapah sbb jln dia bengkang-bengkok sgt... so kitaorg pun panjat la slow2 sambil menikmati pemandangan yg sejuk dan bbrp kemalangan yg berlaku sepanjang pendakian tu..hahaha..hubby kata nk berenti tgk kete yg masuk longkang tu, aku kata tk usah sbb menambahkan kesesakkan jalan je..so kitaorg pun teruskan la perjalanan...alhamdulilah sampai kat sana dekat kul 4pm...

Di sana aku pun start la menborong sayur2 mcm la aku ni mkn sayur sgt...hehehehe..
pastu jenjalan sambil makan2 jajan, kitaorg singgah la kedai tomyam pak nik ikan bakar...

Kami g Cameron sbb nk makan ikan bakar...ikan bakar kat cameron?? mmg tk logik nyer idea...pas makan ikan pari sekor n cencaru sekor dan badan pun dah mcm gorila kitaorg pun nk gerak blk sbb jam dah kul 8pm...malam dan hujan..hishhhhh....

so ondeway turun kitaorg melayan la konsert pakcik linkin park tu, dan dgn baiknya kitaorg pakai la tali pinggang keselamatan, (jrg sgt kitaorg nk pakai seat belt mlm2 kat utan), dan turn la slow2 dr cameron tu..wow mmg slow dan kitaorg follow waja kat depan, aku kata kat hubby, follow je la waja tu sbb takyah nk susah2 jegilkan mata sgt... so dah lepas area Kg Raja start la area utan banat nk ke simpang pulai..gelap gila!! waja tu dah lepas jauh dah..kitaorg dok slow2 dok blkg lori..ok la..pastu agak2 leh cilok je, kitaorg pun cilok la... speed sensorng dlm gelap tu..

sesambil aku layan pakcik chester dok melalak, aku sound la hubby slow2 sket,..sambil tu dapat la tgk 2 bijik kete masuk longkang..huishh dasat..aku kata kat hubby cukup la waktu sekolah dulu aku dah jatuh bukit kat ulu licin and masuk longkang..aku tak mau dah masuk longkang...hubby aku bantai gelak je..

tak lama pastu aku sound hubby slow2 skit sbb ujan,..dan tak lama pastu,..
keta kitaorg, bergoyang,..hubby break kete and kete berpusing2 mcm drift kat jalan tu dan ending masuk longkang and kete facing menghadap ke laluan kete turun.. gilak!!!

fuhh!! sib baik kitaorg selamat tader luka hatta skit pun..aku pun terpaksa bukak pintu belah aku sbb pintu hubby aku dah belah longkang..memanjat gak la kluar! sib baik tader kete..sempat lagi kita org check keta, tayar semua ok, ingat tayar meletop td tu..

dan pastu ada la sefamily cina dan stop kat kitaorg tanya kitaorg ok ke tak..kitaorg kata ok..then satu brother pun ada stop dan dia tolong callkan towing utk tarik keta.. fushhh lega ada org tolong.. dan family cina tu pun blah la..

tgh dok pikir2 dan lepak2 kat tepi keta, tiba2 sebijik vios mai,.. mai aiiii berdecit brek dia bunyik! dia pun tak dapat kawal kete turun bukit tu,.. hubby aku dah jerit dah! aku, hubby and brother yg tolong kitaorg tu pun melompat la masuk longkang kat situ..hubby aku sorang je lompat lepas longkang tu..(ilmu lompat apa yg dia pakai entah)..perghhhh..kira macam inci je vios ti nk sodok kete kitaorg ngan kitaorg skali..habis kitaorg mandi tanah ngan kete2 aku skali...adussssss sakit kaki aku terpeleot kat dlm longkang tu...sib baik vios tu tk masuk longkang, kalau idak lepak ngan aku2 skali kat longkang tu...

lega alhamdulillah..pas insiden tu kami semua lepak kat seberang jln plak, takut kalau ade babak stunt mcm tadi lagi..

tak lama pastu towing pun sampai... sesambil tu pun ada je insiden kete lain nk acciden lg.. hubby aku lompat lg kat longkang...hehehehe.ye lah.. lokasi kitaorg lampu kete dok suluh jln kete nk turun, mau idaknya kete lain tk gabra!!..brother td dan geng2 mamat towing tu tolong la jg lalu lintas jap, sementara nk tarik kete dr longkang..giler sebijik tayar je yg cecah tanah..itupun side aku belah depan..dan fender kanan kete yg dok tampung bodi kete aku yg 1.6 tan tu kat longkang dr terbalik...alhamdulillah spectra bodi keras!

lepas tarik kete naik, kitaorg buat inspection la kat kete kot2 ape la yg berderai, amazing!! skirt depan patah sket, fender kanan calar n kemek sikit je dan skirt tepi kanan terkopak sket....lain semua ok...siap pakcik linkinpark dok seronok bikin konsert lagi kat dlm kete tu..tp brg2 dlm kete mcm tsunami la...
lepas settle apa yg patut, kami pun gerak turun ke simpang pulai slow2..dan blk rawang..ngan bj seluar penuh selut!

pengajaran utk semua:
-pastikan kete tip-top sblm berjalan jauh! ( kami selama ni jenis amik mudah pasal tu semua, kami jenis last minute planning)
-pakai seat belt sentiasa
-jgn g tempat yg tak sepatutnya time musim hujan
-turun dr cameron siang2, sewaktu hari masih cerah!!!!!!
-bawak kete ikut had laju kebangsaan yg ditetapkan...( pas insiden tu, kat highway pun kita org bwk tk lebih dr 100km/j je, dan ddk line kiri je..hehehehe, serik beb ..)


p/s: lembik lutut aku time tu, tp kene kuat gak tak leh panik..


2 ulasan:

  1. ko lupa 1 lagi pengajaran...gi Cameron jgn balik ari....sekurang2nya bermalam....:)
    lawak pun ada, tapi yer ler malang tak berbau...sentiasa beringat pun kalu dah naj jadi..jadik gak...
    tu kalu body keta sini mau dah kemek...or tak leh jalan dah...
    apa2 pun syukur korang selamat...

    BalasPadam
  2. nyawa lg penting dr kete...apa2 keselamatan sblm/sms memandu tu amat penting..
    ko pun hati2 bile driving tau!

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails