Be my guest,..add yourself at my Guestbook!

Khamis, 23 September 2010

~CaMnE Ekkk?



Td hmy_bcuk br blk dr majlis 'moon-cake festival' dr member2 tionghua kat sini..
Mcm2 mknn ader... rezeki jgn ditolak, so hmy_bcuk bedal je sbb semua tu halal..
Kat sana hmy_bcuk jumpa ngan seorang budak lelaki yg berusia 9 bln, cute giler!!
Namanya Muhammad tp nickname dia ......oppss lupa lak, tp ada 'di' kat ujung...
hahahaha kantoi lak nk bercerita..
tp dia mmg cute!
Ayah Muhammad ni rakyat Saudi dan berkahwin ngan salah sorang member kitaorang..
member cina-malaysia..
tp yg hmy_bcuk tk paham camne depa leh kawen tp yg si perempuan tu tkyah tukar agama..
first and the only wife lak tu, sah ke?
kat ner dan pakai rukun nikah aper?
tp hmy_bcuk melihat dan dgr diaorg mmg happily married dan si suami mmg amat bertanggungjawab menjalankan tugasnya sbg suami..
alhamdulillah..
dan member hmy_bcuk menghormati kawan2 yg beragama Islam dgn menyediakan telekung dan sejadah kat umah tu.
tapi....,
Bukan syarat sah nikah kedua2 pengantin kena beragama Islam ke?
Tak dinafikan kat sini mmg ader org saudi yg berkahwin dgn org yg bukan islam tanpa perlu si perempuan tu convert agama,tp itu utk isteri ke2 dan seterusnya..
I'm confius!
Aper pun hmy_bcuk doakan semoga rumah-tangga member hmy_bcuk ni berkekalan dan bahagia selamanya..
Moga2 dibukakan pintu hati sahabat hmy_bcuk itu utk memeluk Islam suatu hari nanti...
InsyaAllah,..


5 ulasan:

  1. mcm indonesia kat....blh kawin campur..anak2 bila umo 12 thn, blh pilih nak ikut mak or ayah....lain2 mazhab

    BalasPadam
  2. yup mmg betul,sbb ader kwn aku dr lubnan pun gitu gak..tp setahu aku warga saudi ni selalunyer utk kes 2nd wife dan seterusnya..

    BalasPadam
  3. Emm...Aku selalu dgr kes2 mcm nih..Drg x kisah kot...Sbb if anything happen with their marriage... They can back to nature..Means balik ke agama asal drg..Xde isu murtad kononnya...Aduh..Gue sendiri ngak paham nih....

    BalasPadam
  4. kat indon dah banyak kawen campur ni...ikut mazhab lain2 kot..entahla...bersyukur sngt sbb lahir kat malaysia

    BalasPadam
  5. Ieda: gue pun enggak paham..
    Edy: mmg bersyukur..ingat nanti hmy_bcuk nk find-out la

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails