Be my guest,..add yourself at my Guestbook!

Jumaat, 13 Ogos 2010

Jauh Kau Pergi - Dhiya Zafira

Baru lepas menghabiskan novel nie... Novel ke-4 karya DZ..aku tak pernah baca novel2 beliau sebelum ni, tp slps survey kat internet novel2 beliau boleh tahan gak..
Kalau sapa2 yg meminati genre romance-triller leh ler beli novel ni..
Selepas membaca aku boleh kasi 4 bintang arr sbb jalan cerita nyer lain dr yg slalu aku baca.
Jauh Kau Pergi (JKP) mengisahkan kisah cinta antara Afi-Rif..(nama depa sedap2 belaka,malas aku nk tulis pjg2)..
Rif: Kapten Haiyan Rifqi seorang anak yatim piatu( sebatang kara) seorang komando ATM merupakan sahabat baik pada Afi,Jimmy,Eddie,Lukman dan Helmi..kenal semenjak berumur 9tahun.. Tapi disebabkan satu insiden yg menyebabkan kematian tunangnya Nadia menyebabkan Rif menyepikan diri dari Afi.Seorang yg sensitive, tegas, bertanggungjawab dan amanah..
Afi: Afiqah Najwa seorang pustakawan adik kepada Kapten Najmi Hariri (jimmy),seorang wanita yg baik,cantik dan kematian kedua2 ibubapanya dan abgnya menyebabkan dia sedih sgt..sensitive,caring,loving person..pernah ada hati pada Rif watu sekolah dulu..
Starting citer ni dah wat aku meleleh-leleh...gheezzzzzzz..,tp biler dah start aku tak leh stop..aku baca start kul 12mn dan sampai time nak Imsak pun aku still pegang novel ni..hehehe tp lps tu kene stop la kejap, pastu ptg td sambung balik sampai abis
Disebabkan kematian Jimmy (abg kembar Afi), mengakibatkan Afi diancam bahaya..Rif dan 3 sahabatnya berusaha melindungi Afi..rupa2nya melindungi Afi merupakan tugasan Rif, dan disebabkan mereka bukan mahram maka Rif mengambil keputusan menikahi Afi..Kelihatan mereka mcm confius dgn perkahwinan mereka sbb tiada cinta antara mereka masa tu,lebih kepada terpaksa dan tanggungjawab..Insiden2 berlaku dimana org2 Tengku Azhar sentiasa memburu Afi tanpa Afi tahu sebabnya..Muncul Cougar utk membunuh Afi tp Cougar taksanggup melakukannya stlh memandang wajah polos Afi..Rupa2nya Cougar adalah Jimmy (yg tlh di brainwash dan diberi memori baru)..Rif yg telah mensyaki dr awal Cougar adalah Jimmy menjejak Cougar dan Cougar mendapatkan rawatan hipnosis semula utk pulihkan memorinya..
Klimaks citer ni dimana Rif dan Afi berpisah buat sementara kerana memberi peluang pd Rif utk memikirkan perasaan cintanya pada Afi kerana Rif masih tidak dapat membuang ingatannya pd Nadia..setelah Rif benar2 pasti dgn perasaannya Rif kembali pada Afi malangnya Afi telah dilarikan oleh Tengku Azhar dan konco2nya..Nasib baik Rif nampak dan mereka berdua menjadi tahanan Tengku Azhar..Disaat2 menjadi tahanan Tengku Azhar Rif meluahkan persaannya pada Afi, dan rupa2nya Afi sedang mengandungkan anaknya..
Pergelutan berlaku diatas kapal itu antara pihak penjenayah dan pasukan komando menyebabkan Afi terjatuh ke dalam laut dan lemas dan Rif cedera ditembak.Surenya pihak komando menang dlm game nih..tp Afi keguguran..
Endingnyer sure yg baik2 belaka, Afi dan Rif hidup bahagia dan pregnant lagi..Scene kelam-kabut sahabat2 baik mereka semasa Afi mahu melahirkan lucu sekali terutamanya si Helmi yg pitam di hospital sedangkan dia doktor tentera..hehehehehe.. (dia bayangkan kalau tunang dia yg nak bersalin nanti tu yg dia panik!.) dan akhirnya Rif dan Afi dpat twin baby girl!
*novel ni ditulis dgn cantik sekali, ttg kisah hidup seorang tentera komando, byk term2 askar yg digunakan dan aksi2 lasak diceritakan dgn baik..bagaimana jimmy yg bertugas sbg deep undercover utk mendapatkan maklumat pada pengkhianat negara.Nak detail baca sendiri la..
ni pun sbb aku boring sbb tader mende nk buat tu yg aku tulis bebanyak!..Cuma aku takleh terima nape Rif terlalu ikutkan perasaan bersalahnya pada kematian Nadia..Dia lelaki,komando lak tu, dia kena la kuat!! sentimental sgt..Kalau aku la dah berperang dah, tk kuasa nk bertahan ngan mamat sengal yg payah nk lupakan kisah lama..sbb tu aku brutal!
-try nk cari novel DZ yg terdahulu lak,..kalau sempat daa
bestnyer

13 ulasan:

  1. tq 4 info..ingt nk cai gk novel ni, tp search lu tenet, tkut xbest..dr awk cter cam best jew..sy pn xpnh bce karya DZ gk sblm ni..huhu..nk cbe bce la pasni..tq

    BalasPadam
  2. bru ajew bace. itu pon sebab terbace review kat forum. mmg best giler. dan sy setuju ngan awak bab si rif tuh. nampak macho tapi layan jiwang gak sbb tak leh lupa kisah silam dia...hehe..mungkin ada kowt org camtuh. 1st love die hard...

    BalasPadam
  3. heheheh thanks,, baca review ni macam dah baca satu novel, mungkin sebab saya dah baca sambungan kisah jimmy ni dalam Tertulis buat kita, jom baca review saya pula..

    BalasPadam
  4. teringin nak baca full version jauh kau pergi.. :"( .. cari kat book store tak da pun.. kalo nak pinjam ley tak? huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. xde ke kt bookstore? sy ngah baca tertulis buat kita, terbaca upenyer ada citer sebelumnye, teringin nak baca.. klo xde kt bookstore cmne nk bli.. huhuhu.. best upenyer penulis ni

      Padam
  5. saya pu tercari-cari buku ni. akak dhiya kata memang dah tak ada stok... huhu.. teringin sangat nak baca jkp. :'(

    BalasPadam
  6. hehehe.. Saje nyibuk.. Ermm karya dhiya semua best2. Sy dh ada semua nvl dia. Beli la x rugi sbb lain dr yg lain. JKP kt muar byk n mudah nk jmp...

    BalasPadam
  7. Mne nk cari novel nie???sy nk Sgt :'(

    BalasPadam
  8. Boleh order online noor shaiera.
    Betul namanya sedap...

    BalasPadam
  9. Saya ada.boleh email Di deekaza@gmail.com

    BalasPadam
  10. Saya ada.boleh email Di deekaza@gmail.com

    BalasPadam
  11. Saya ada.boleh email Di deekaza@gmail.com

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails