Be my guest,..add yourself at my Guestbook!

Khamis, 24 Jun 2010

Rooftop Rant - Hlovate

Salam hmy_bcuk ucapkan kpd yg membaca, (ader ke?)
Kembali kepada sesi 'muntah-darah' hmy_bcuk...(apeper je la)
Tuan2 n Puan2,... tgk pic kat atas tue.....
haaaa..(sambil snyem kambing),..
kali ni hmy_bcuk nk citer sket pasal buku nih...
taaadaaaaaa....
ROOFTOP RANT = BICARA BUMBUNG
so dgr tajuk je pun leh tau kan...depa sembang kat atas bumbung la!

Kisah novel ni bermula ngan pertemuan 2 org remaja yg cuba melarikan diri dr masalah keluarga,..Muhammad Zaid aka Jade dan Khairul Batrisya aka Trisy.

Lokasi : Rooftop Wisma Topaz

'There're times when strangers are like family n family are like strangers'
'Live well or live hell? - we choose'
'What are your dreams? - eternal happiness'

Jade : lelaki,berusia 20 thn,usung beg bertulis JADED,sketchbook and kacamata ala2 John Lennon, cuba lari dr tekanan dr keluarganya yg menentang minatnya utk menjadi seorang kartunis,sering dibanding2kan ngan abg n adiknya yg lebih berjaya dlm bidang akademik.amik dip in mass-comm,minat dan pandai melukis.jual burger ngan member utk extra pocket money

Trisy: girl,16 yrs old,berkasut itam bumble-bee,slalu ada choc bars n juices dlm begnyer for sugar supply.anak bongsu dr dysfunctional family,depression pt,anti social,lone-ranjer,tkde masalah duit,idupnya hanya ada Buk Jah(maidnyer),budak pandai,lari dr tuition class dan berambut ala2 anak burung br menetas..

Kisah persahabatan mereka bermula pada masa si Trisy pitam-pengsan kat rooftop!
dan kemudian mereka berkenalan dan membongkar kisah idup masing2 dan sama2 membantu memperbaiki diri mereka..

Novel ni byk flash back..mmg slow,tkde jiwang2(kalau korang nk harap kisah cinta,jgn harap la), tp byk motivasi atau mende2 yg positif yg penulis nk sampaikan..

Moral of the story, w/pun kita ada masalah sebesar gunung pun, kalau kita nk berubah for good, kita boleh lakukan!..yg penting hala-tuju dan pilihan yg baik utk kita dan berusaha gigih!
Itu yg dilakukan oleh dua remaja td, dan slps 6 thn mereka berjaya dalam idup mereka dan still ongoing for their eternal happiness!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails